Gr / En  
Διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Πλωτές αποβάθρες

Τα πλωτά συστήματα μπορούν να αποτελέσουν λύση όχι μόνο για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών αναψυχής ή αλιευτικών σκαφών, αλλά και μεγάλων πλοίων όπως επιβατηγών, οχηματαγωγών και κρουαζιεροπλοίων.
Η ακτογραμμή της χώρας μας, με μήκος πάνω από 16.000 km, περιλαμβάνει πάνω από 250 λιμάνια στα οποία προσεγγίζουν οχηματαγωγά διαφόρων τύπων. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν προβλήτες προσέγγισης των σκαφών ή οι υπάρχουσες είναι ανασφαλείς.
Η κατασκευή προβλητών βαρύτητας, που είναι κοινός τόπος στην Ελλάδα, παρουσιάζει πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα με την μόνιμη παραμόρφωση του χώρου, την δημιουργία κλειστών χώρων με περιορισμό της ικανότητας αυτοκαθαρισμού των νερών. Οι μόνιμες κατασκευές επίσης δεν προσφέρουν ευελιξία προσαρμογής σε μελλοντικές ανάγκες και διαφοροποιήσεις του λειτουργικού περιβάλλοντος του λιμένα.
Βασική παράμετρος όμως αποτελεί το υψηλό κόστος αυτών των κατασκευών και ο μεγάλος χρόνος κατασκευής που απαιτείται με τα τεράστια προβλήματα ναυσιπλοϊας και ασφαλούς χρήσης των λιμένων στην διάρκεια της κατασκευής.
Με 250 λιμάνια, τα περισσότερα των οποίων έχουν ανάγκες δημιουργίας θέσεων ελλιμενισμού, το κόστος για την Πολιτεία είναι τεράστιο και εναλλακτικές λύσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν.
Η εταιρεία μας παρουσιάζει τη δική της προσέγγιση στο πρόβλημα η οποία συνίσταται σε πλωτές αποβάθρες, ικανές να ελλιμενίσουν μεγάλα πλοία, να παραλάβουν μεγάλα φορτία, περιλαμβανομένων μεγάλων φορτηγών, αλλά και να ανεγερθούν επί αυτών μεγάλες μόνιμες κατασκευές που θα δημιουργούν αίθουσες αναμονής επιβατών, χώρους αναψυχής, εκδοτήρια εισιτηρίων κλπ.
Οι αποβάθρες κατασκευάζονται με την φιλοσοφία «lego», με τυποποιημένα μοναδιαία στοιχεία ικανά να συνδεθούν με διάφορους τρόπους για να διαμορφώσουν το σχήμα και ο μέγεθος της επιθυμητής αποβάθρας.
Τα μοναδιαία στοιχεία συνίστανται σε ισχυρά χαλύβδινα χωροδικτυώματα με ενσωματωμένους πλωτήρες πολυαιθυλενίου και κατάστρωμα από σκυρόδεμα, μεταλλικές σχάρες ή ακόμα και από ξυλεία, αναλόγως των απαιτήσεων του κάθε έργου.

Για την προστασία από την διάβρωση εφαρμόζονται ειδικές διαδικασίες αναλόγως των συνθηκών

Ημ/νια επεξεργασίας: 11/07/2011